lördag 30 april 2016

Finlandssvensken

När man som enda finlandssvensk i ett rum med finskspråkiga hör en utläggning om att en i sällskapet pga skilsmässa ska flytta och att hen har hittat en lägenhet i Botby och är kluven mellan att det å ena sidan är fantastiskt att få flytta efter skilsmässan men å andra sidan är hen inte så intresserad av att bo i Botby, då uttalar sig förstås finlandssvensken: Men du, jag har hört många säga att Botby är riktigt kiva, där bor faktiskt många finlandssvenskar, så pass många att det till och med finns en svensk skola.

Den finlandssvenska snobben, hon som definierar områdens trevlighet utgående från om där bor finlandssvenskar eller ej.

Disclaimer: bodde faktiskt ett år i Östra centrum. Är ej så snobb som jag låter.

3 kommentarer:

 1. Hej, jag trillade in här via Häxbrygd. För mig som svensk är det här med Finland och finlandssvenskar jättefascinerande som kulturfenomen. Läste en annan post där du skrev om att du har svårt för att lära dig finska - jag har alltid trott att finlandsvenskar var tvåspråkiga! Spännande att få veta hur det ligger till egentligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, kul att du hittade hit! Finlandssvenskar kan väl grovt indelas i de som är uppväxta i helt svenska familjer, eller i familjer där både svenska och finska pratas (dvs att ena föräldern är finsk och andra svensk). Kommer man från en helt svenskspråkig familj krävs det nästan att man ska gå dagis på finska, spela fotboll på finska, ha finska kompisar eller dylikt för att man ska få en genuint god finska i vuxen ålder. Man får inte en flytande finska genom endast skolundervisningen. Tyvärr har jag haft dåligt med finska kontakter när jag yngre, min barndom och mina hobbyer gick helt på svenska. Säkert har jag fått någon slags spärr och har dessutom inte vågat tala av rädsla för att säga fel. Konsekvensen är att jag hela tiden har haft en starkare engelska och italienska än finska. Nu först i 30 års åldern, efter att ha sällskapat med en finskspråkig man i mera än ett år och dessutom börjat umgås mera i finskspråkiga kretsar samt jobbar delvis på finska, nu börjar det flyta. Men ännu är min finska inte perfekt på långa vägar. Det är helt enkelt ett förbaskat svårt språk att lära sig i vuxen ålder.

   Radera
  2. Ja, det kan jag tänka mig, läste nånstans (nåt universitet som räknat ut hur lång tid man behöver för att lära sig olika språk, Oxford kanske) att det tar nästan dubbelt så lång tid att lära sig som svenska. Tack för svar! Det var intressant att få veta.

   Radera