måndag 28 september 2015

Ainola

Besökte Ainola på söndagen, dvs Sibelius hem. Jag har länge haft en tanke om att besöka flera muséer och sevärdheter på hemmaplan, och Järvenpää kändes som ett lagom exotiskt besöksmål en söndageftermiddag.



Det som störde mej var att på Sibelius grav fanns några blomkransar. På en av dem stod det att kransen hade skänkts av Suomalaisuuden liitto. Kransen var en såndär med blåvittband, en sådan som man t.ex. brukar hedra krigsveteraner med. Suomalaisuuden liitto alltså. I dessa tider klingar det ju lite suspekt, men för mej var förbundet okänt, tänkte i min naivitet att suomalaisuuden liitto kanske är någon form av svenska kulturfonden. Nåja, jag googlade sedan. Ordföranden är tydligen Terho, han som är sannfinländarnas gruppordförande. Och har du mir gesehen, förbundet har tydligen alldeles själva kommit på uttrycket pakkoruotsi. Kopplingar till lapporörelsen har de också haft i tiderna. Nu för tiden är deras största mål ett enspråkigt Finland. Förr i tiden fick de statsstöd, för ett av deras viktigaste verksamhetsområden är att sprida information om den finska flaggan och flaggningskultur. Men eftersom de bara gjorde det på finska, och konsekvent vägrade att sprida information på svenska blev de med tiden av med sitt statsstöt. Vad var det som fick bägaren att rinna över? Jo, dåvarande ordförande Huttonen uttalade sig om Sveriges och svenskans inflytande i Finland: ”Vapaa suomalainen ei alistu vääryyksiin; hän tekee niin kuin Lalli eli surmaa sortajansa.”.
Mycket charmigt.

Ja, vad ska man säga? Ett nationalistiskt förbund som uppvaktar Sibelius grav. Sibelius var ju liksom finlandssvensk. Han var nationalist men också finlandssvensk, tvåspråkig och metropolit. Något som tydligen inte är möjligt idag. Idag är man nationalist genom att vara skogsfinne i Lahtis och bara tala finska och tycka att ishockey är högkultur och klä ut sig till kukluxklan på fritiden.

Blir så jävla förbannad.


Men hej, det fanns iallafall ett trevligt café där


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar